keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Ristipistotipu takin selkämykseen

Täytyy myöntää, että kaikista tähän mennessä tekemistäni käsitöistä tämä tipu koetteli eniten hermojani. Olin pitkään pyöritellyt ajatusta, josko on mahdollista tehdä ristipistoja muuhunkin kuin aidakankaalle. Tarpeeksi selailtuani löysin Taijan blogin, jossa hän oli todistanut kuvien kera teoriani oikeaksi. Tavallisen kankaan päälle voi kiinnittää aidan muutamalla pistolla ja kun työ on valmis, voi aidan vetää pois lanka langalta.

Ensimmäinen ja pahin virheeni oli jättää takin sisävuori leikkaamatta auki. Pian huomasin ompelevani eteen pistoja ja taakse iso möhkelättä kangasta. Kun vihdoin annoin periksi ja leikkasin vuoren, oli vahinko jo tapahtunut ja jouduin työntämään sormet ruvella neulaa sekä takin että tiiviiksi paakuksi jääneen vuoren läpi. Ei ollut todellakaan herkkua ja meinasin jättää homman useaan kertaan kesken.

Seuraava virhe oli hellittää otetta loppua kohden (koska aloin pelkäämään, etten saa vedettyä aidaa pois, jos pistot ovat liian tiukkoja). Aidan purkuvaiheessa osa neuloksista sitten levisi ja jouduin korjaamaan niitä ylimääräisillä pistoilla.Suosittelen muuten pihtejä lankojen vetelemiseen, sillä varsinkaan ensimmäiset eivät anna periksi kovin helpolla.

Loppu sujuikin kuin tanssi: leikkasin huovasta muutaman lehden, tein jalat ja puunrungon ja lopuksi ompelin helmet paikalleen. Täytyy sanoa, että olen tyytyväinen lopputulokseen. Nyt pitäisi keksiä, millä peitän rumasti aukileikatun sisävuoren. Kokoon sitä ei enää saa, koska osa kankaasta on linnun alla. Onko ideoita?

 • Tarvikkeet: Ristipistolankoja, aidakangasta, huopaa, helmiä ja kärsivällisyyttä.
 • Aika: Takkiin meni niin kauan aikaa, että sen käyttövuodenaika meni ohi. Seuraavana keväänä sitten.

6 kommenttia:

 1. Kaunis lintu! Sitkeys palkitaan :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Taija ja erityiskiitos siitä, että oma blogisi sai minut kokeilemaan tätä! Seuraava projekti on ristipisto trikoopaitaan.

  VastaaPoista
 3. Ihana idea! Mistäs muuten moinen käsityökärpänen on puraissu vai onko se piilly aina pinnan alla, mutta nyt vasta tullu esiin näin julkisesti?

  VastaaPoista
 4. Oon tykännyt näprätä aina, mutta viime vuosien aikana oon päässyt lopulisesti eroon kässäntuntien aiheuttamista traumoista :)

  Aloitin blogin vasta sitten kun tiesin, että mulla on aikaa todella värkätä sinne säännöllisesti jotain eli ensin gradu sitten huvi...

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kaisa. Tämmösiä tulee lisää kunhan olen kartoittanut vaatekaappini.

  VastaaPoista